Verkenning Omgeving:

Vanuit de Quinta | Naar dorp en stad | Op avontuur | Dag Uitstappen | Bergwandelingen


Vanuit de Quinta

(c) Quinta da Cerca.

Hoe ontspannend en gezellig, lekker en comfortabel het op de Quinta da Cerca ook is; dankzij de uitzonderlijk mooie ligging is het een ideaal vertrekpunt voor een nadere kennismaking met de omgeving.

Een grote variatie aan wilde begroeiing wordt vaak onderbroken door imposante rotspartijen. Bossen worden afgewisseld met bewerkte lapjes grond rond geïsoleerde boerderijen. Maar nooit is een dorp veraf.

(c) Quinta da Cerca.

Vele zandwegen en paden, haast onbetreden, doorkruisen dit landschap. Helling op, helling af. Om niet heen en weer of niet verloren te lopen, schreven we drie reeksen (van meestal circulaire) wandelingen uit. De eerste heet : Wandelingen vertrekkend van de Quinta da Cerca en bevat zeven circuits met wandeltijden tussen 1 en 4 uur.

U kunt een keuze maken uit onze geïllustreerde wandelmap in de bar, en een fotocopie met tekst en stafkaartfragment opvragen.

(c) Quinta da Cerca.

Er zijn twee wandelpaden om het terrein af te dalen. Onze inloopwandeling volgt er één tot helemaal beneden. Daar komt u in een andere wereld terecht, beheerst door een junglekloof, waar de Rio Cavalos ons domein in tweeën snijdt.

U vindt hier ruïnes en watermolens, in de lente bruisende watervallen en enkele plonsplaatsen. In de zomer van 2001 werd hier door één van onze vakantiegangers een otter gefotografeerd. Een klein houten bruggetje laat u toe de overkant te gaan verkennen.

[ TOP ]

Naar dorp en stad

(c) Quinta da Cerca.

Ondanks onze geïsoleerde ligging in volle natuur, zijn we meteen in de bewoonde wereld.

Het is maar tien minuutjes stappen tot in Casal da Senhora, één van die typische dorpjes met op het stille dorpsplein een kapelletje en schandpaal uit vervlogen tijden, waar een paar stokoude straatjes dromen en voor velen de tijd nog stilstaat.

(c) Quinta da Cerca.

Wandelen we nog 15 minuten verder,dan komen we in Midões, een dorp waarvan het oudste gedeelte met zijn voorname gevels en woningen verwijst naar een voor de streek belangrijk verleden. Hier vinden we enkele winkels en terrasjes, een medische opvang en apotheek, postkantoor en bank (met automaat) enz.

Elke week is er afwisselend in Midões, Oliveira do Hospital, Carregal do Sal en Tábua een marktdag.

(c) Quinta da Cerca.

Een gras- of zandplein met daarop een wirwar van kramen en koopwaren, laag bij de grond tal van rokende houtvuurtjes met kip, spek of vis op het roostertje. Bier en wijn en uitbundige Portugese families op hun zondags.

Een 'evenement' dat we al onze vakantiegasten aanraden te bezoeken.

 

(c) Quinta da Cerca.

Wie hier niet over een auto beschikt, kan vanaf de bushalte in Casal da Senhora (op 1km afstand), de bus nemen naar Tábua en Oliveira do Hospital, kleine stadjes waar enkele supermarkten zijn en een grotere keuze aan winkels.

Ook een daguitstap naar Coimbra is mogelijk met de bus van acht uur.

 

[ TOP ]

Op avontuur

(c) Quinta da Cerca.

Langs kleine asfaltbaantjes, die vaak kunnen worden afgesneden door zandwegen, geraken flinke wandelaars ook tot bij de uitlopers van het stuwmeer op de Rio Mondego, in vogelvlucht slechts 3 km hiervandaan.

Voor hen werkten we aan een tweede reeks : Wandelingen in de omgeving van de Quinta da Cerca, met nabijgelegen vertrekpunt. Al deze wandelingen (van I tot VIII) hebben een interessant natuurgegeven als thema en een startpunt op ongeveer 5 km afstand. Wie met de auto is kan hem daar achterlaten.

Wie nog meer avontuur zoekt kan ook :

  • paardrijden : begeleide tochten georganiseerd vanuit Midões
  • kayak varen : de boten zijn te huur aan de Mondego in Póvoa de Midões
  • de Mondego afvaren in groep : per kayak van Penacova tot Coimbra, dagelijks georganiseerd
  • op speleo-avontuur : Toevallig ontdekten we dat een beetje buiten ons domein, in een vrij ontoegangbaar gebied, de Rio Cavalos de granieten kloof ondergronds heeft uitgesleten. In de zomer, bij lage waterstand, gidsen we daar af en toe een spectaculaire grottentocht.

[ TOP ]

Dag Uitstappen

Centraal gelegen tussen oceaan en gebergte en tussen Portugal's belangrijkste steden, Lisboa en Porto, is de Quinta da Cerca een geschikte uitvalsbasis voor bredere kennismaking met land en cultuur. Meer informatie over Portugal vindt u op WikiPedia

Een dagje aan zee

(c) Quinta da Cerca.

Recent vernieuwde wegen brengen u snel tot in Figueire da Foz, een badstadje beroemd om haar brede strand en dat vooral Portugese toeristen trekt.

Op onze hoogte vindt u ook de vissersplaatsjes Mira en het kleinere Tocha, omgeven door vele kilometers verlaten stranden, duinen en dennebossen. Vanop het strand wordt hier nog steeds de traditionele sleepnetvisserij beoefend.

Iets meer ten zuiden worden zandbaaien afgewisseld met rotsformaties en vinden we belangrijke trekpleisters zoals Nazaré, San pedro de Muel en San Martinho do Porto.

 

Stad en cultureel verleden

(c) Quinta da Cerca.

 

Een bezoek aan Porto, of een rondwandeling in het gaaf bewaarde middeleeuwse stadje Obidos zijn van hieruit mogelijk.

Maar wie op zoek gaat naar cultuurhistorische bezienswaardigheden vindt die ook dichterbij in :

 

  • aangenaam overzichtelijke stadjes zoals Coimbra en Viseu, of kleinere plaatsjes zoals Tomar en Alcobaça.
  • Conimbriga, een archeologische site die jaarlijks groter wordt en waar schitterende Romeinse mozaïeken zeer goed bewaard bleven.
  • het park van Buçaco, met unieke uitheemse boomsoorten en een koninklijk buitenverblijf in neo-manuelaanse stijl.
  • een hele reeks versterkte vestingsplaatsen, forten en al dan niet ommuurde bergdorpjes die deze regio rijk is en omlangs werden omgedoopt tot 'historische dorpen van Portugal'.

[ TOP ]

Berg wandelingen

Nog veel dichterbij en evenzeer een bezoek waard zijn de ons omringende bergketens. Opvallend zijn hun onderlinge verschillen. Onderweg verandert het landschap verrassend snel.

(c) Quinta da Cerca.

Glooiende landerijen maken plaats voor steile terrasbouw; graniet gaat over in leisteen; beboste hellingen in steile rotsflanken en kale bergkammen. Toch kunnen in diepe valleien op onwaarschijnlijk afgelegen plaatsen plots dorpjes opduiken. Met een aanblik zoals honderd jaar geleden.

In een uurtje rijden zit u volop in de bergen. Wie wil kan gebruik maken van onze detailkaarten en wandelboeken. We verkenden mooie rondritten en vonden geweldige zwemplekjes. Er zijn talloze kleine bergmeertjes en kristalheldere bassins bij watervallen. U kunt de rit ook kombineren met één van de wandelingen uit onze derde reeks.

(c) Quinta da Cerca.

Gelokt door weinig betreden paden, stootten we op een aantal uitzonderlijke locaties, die waar mogelijk, in circulaire wandelingen verwerkt zijn.

We zochten in de eerste plaats naar vrij horizontale en ook voor kinderen geschikte wandelingen, maar in deze reeks zitten ook enkele zwaardere tochten voor ervaren wandelaars.

Onze wandelnonkel, Jacques van Melle zorgde voor de beschrijving met tekst en kaart.

Ook een aantal 'ooit gemarkeerde' wandelingen werden uitgetest en uitgeschreven. Zelfs in het als natuurpark gepromote deel van de Serra da Estrela, zijn trails onbetrouwbaar en markeringen niet onderhouden. Op elk van onze dertien wandelingen ontdekt u betoverende plekjes in één van de volgende bergketens:

(c) Quinta da Cerca.

 

De Serra da Estrela, het hoogste gebergte van het Portugese vasteland. Uitgestrekt en met vele gezichten.

Boven de boomgrens wordt het landschap beheerst door graniet en gletsjerdalen uit de ijstijden. Eind mei smelt de laatste sneeuw.

 

 

(c) Quinta da Cerca.

 

De Serra do Caramulo die spectaculaire vergezichten biedt. Onwaarschijnlijke granieten formaties staan verspreid in een landschap van lieflijke groene weitjes. Nog steeds slijten ossenkarren groeven in de Romeinse wegen die afgelegen dorpjes verbinden.

 

 

(c) Quinta da Cerca.

De Serra do Açor, een leisteengebergte, diep doorsneden door dalen met kilometerslange irrigatiekanaaltjes.De overlevingslandbouw is hier nog niet opgegeven.

Buiten Piódao, één van de meest authentieke bergdorpjes die Portugal bezit, vindt u hier talloze plekjes die een beschermingsstatuut waardig zijn.

 

(c) Quinta da Cerca.

 

De Serra da Lousã, een iets lager gebergte dat kan worden verkend vanuit het gelijknamige stadje Lousã.

Zoals in de Serra do Açor vinden we hier kleine leistenen dorpjes. De meeste zijn echter op enkele inwoners na uitgestorven, andere totaal verlaten. In één van de wandelingen gaan we er drie verkennen.

[ TOP ]

You can also find us on:

Find us on facebook

Find us on Google Maps